BIOGRAFIE

    In 2019-2021 speelt Valéry in Vrij Land, een voorstelling rondom 75 jaar vrijheid in Nederland, samen met de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en in een regie van Nina Spijkers. In 2016 en 2018 speelde ze de rol van Roosje Glaser in de voorstelling Dansen met de Vijand van Janke Dekker Producties. Voor deze rol ontving ze in 2017 een Musical Award nominatie voor Aanstormend Talent. Ze is werkzaam als actrice, voice-over en in samenwerking met Parcours Learning regisseur voor onder meer KPN en Samsung Nederland en België. In het kader van de Internationale Aidsconferentie Aids 2018 in Amsterdam heeft ze samen met andere acteurs en makers een voorstelling voor jongeren over stigma en taboe rondom hiv en aids ontwikkeld en gespeeld, die op elke locatie realiseerbaar is. De voorstelling speelt nog steeds op aanvraag.

    Na de vooropleiding aan de dansacademie volgde Valéry haar studies aan de Bachelor of Dance, vervolgd door de Master of Music – Muziektheater, waar ze cum laude is afgestudeerd (Fontys Hogeschool voor de Kunsten).

    Tijdens haar opleiding speelde ze in diverse producties, waaronder How to succeed in business (rol: Rosemary, regie: Daniël Cohen). Daarna speelde ze o.a. in de musical Shrek van Albert Verlinde Entertainment (rol: teenage Fiona, regie: Eddy Habbema). Ze schreef en speelde twee solovoorstellingen – Ik zie en Athenecomplex – in samenwerking met Evi De Jean. In 2017 en 2019 zong ze tijdens de herdenkingen in Kamp Vught en op 5 mei op het Bevrijdingsfestival.

    Sinds 2014 is ze als presentatrice en coach betrokken bij internationaal educatie- en voorlichtingsproject Viruskenner, voor jongeren in Nederland, Suriname, Indonesië, Senegal en sinds 2019 ook in Italië.